Mass Spectrometry as a Tool to Ensure Food Safety: Practical Aspects of Application on The Example of the Work of FGBU “VGNKI”
- Authors: Tretyakov A.V.1, Lavrukhina O.I.1,2, Kish L.K.1, Nekrasov D.Y.1, Batov I.V.1, Ispiryan A.Z.1, Lebedev A.M.1, Makarov D.A.1, Kozeicheva E.S.1, Gergel M.A.1
-
Affiliations:
- The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
- Vladimir State University named after Alexander and Nikolay Stoletovs
- Issue: Vol 80, No 2 (2025)
- Pages: 125-139
- Section: REVIEWS
- Submitted: 04.05.2025
- Accepted: 04.05.2025
- URL: https://bakhtiniada.ru/0044-4502/article/view/290497
- DOI: https://doi.org/10.31857/S0044450225020021
- EDN: https://elibrary.ru/addxxl
- ID: 290497
Cite item
Abstract
When ensuring the safety of food products, the list of regulated contaminants is very extensive: pharmaceuticals (antibiotics, non-steroidal anti-inflammatory drugs, coccidiostatics, thyreostatics, β-adrenostimulants, antihelminthic agents, etc.), pesticides, toxic elements, hormones, polychlorinated biphenyls, dioxins, natural toxins (zoo-, phyto- and mycotoxins, toxins of bacterial bacteria, etc.). ), pesticides, toxic elements, hormones, polychlorinated biphenyls, dioxins, natural toxins (zoo-, phyto- and mycotoxins, toxins of bacterial origin, biogenic amines), etc. The main means of determining the contaminants in food raw materials and food products when establishing compliance of their content with hygienic standards is laboratory control. Mass spectrometry has been the most effective tool of laboratory control both in Russia and abroad for more than 20 years. The review considers the methods developed by Federal State Budgetary Institution “The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality” (FGBU “VGNKI”) using mass spectrometry, which are of the greatest interest from the point of view of implementation of food safety monitoring in the Russian Federation, as well as promising directions of research work taking into account the main problems and achievements in the field of mass spectrometry.
About the authors
A. V. Tretyakov
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
O. I. Lavrukhina
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI); Vladimir State University named after Alexander and Nikolay Stoletovs
Author for correspondence.
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow; Vladimir
L. K. Kish
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
D. Yu. Nekrasov
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
I. V. Batov
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
A. Z. Ispiryan
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
A. M. Lebedev
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
D. A. Makarov
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
E. S. Kozeicheva
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
M. A. Gergel
The Russian State Center for Animal Feed and Drug Standardization and Quality (VGNKI)
Email: hamsster@mail.ru
Russian Federation, Moscow
References
- Федеральный закон от 02.01.2000 № 29-ФЗ (в редакции от 01.01.2022) “О качестве и безопасности пищевых продуктов”. https://docs.cntd.ru/document/901751351?ysclid=ldienspaq8892339786 (дата обращения 21.06.2024).
- Закон Российской Федерации от 14.05.1993 № 4979-1 “О ветеринарии” (с изменениями на 25.12.2023). https://docs.cntd.ru/document/9004249?ysclid=lxo81z0tng180061659 (дата обращения 21.06.2024).
- Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 021/2011 “О безопасности пищевой продукции” (с изменениями на 25.11.2022). https://docs.cntd.ru/document/902320560#7D20K3 (дата обращения 21.06.2024).
- Положение о мониторинге качества, безопасности пищевых продуктов и здоровья населения (с изменениями на 26.10.2019). Утв. постановлением Правительства Российской Федерации от 22.11.2000 № 883. https://docs.cntd.ru/document/901775700?ysclid=ldiemg5gre621199789 (дата обращения 21.06.2024).
- Третьяков А.В., Лаврухина О.И., Киш Л.К. Масс-спектрометрия как инструмент обеспечения пищевой безопасности на примере работы Россельхознадзора / Материалы XI съезда ВМСО. X Всероссийская конференция с международным участием “Масс-спектрометрия и ее прикладные проблемы” 30 октября–03 ноября 2023 г. М.: ИФХЭ им. А.Н. Фрумкина РАН. С. 33.
- /657/EC: Commission Decision of 12 August 2002 implementing Council Directive 96/23/EC concerning the performance of analytical methods and the interpretation of results (Text with EEA relevance) (notified under document number C (2002) 3044). OJ L 221. 17.8.2002. P. 8. https://eur-lex.europa.eu/eli/dec/2002/657/oj
- Решение комиссии от 14.08.2002, вводящее в действие Директиву Совета 96/23/ЕС о проведении аналитических методов и толковании результатов. https://docs.cntd.ru/document/560448582?ysclid=lxd9n1cshk303850250 (дата обращения 13.06.2024).
- ГОСТ Р 56962-2016. Национальный стандарт Российской Федерации. Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Метод определения остаточного содержания трифенилметановых красителей с помощью сверхвысокоэффективной жидкостной хроматографии с времяпролетным масс-спектрометрическим детектором высокого разрешения. М.: Стандартинформ, 2016. 12 с.
- Сорокин А.В., Батов И.В., Жедулов А.Е., Некрасов Д.Ю., Киш Л.К., Третьяков А.В. Способ количественного определения глифосата, его метаболита и глюфосината в продукции животноводства. Патент № 2783283 C1 РФ, МПК G01N 30/06, G01N 30/72, G01N 30/78. Заявл. 09.12.2021, опубл. 11.11.2022.
- МУ А-1/014. Методика измерения массовой доли ксенобиотиков в кормах и кормовых добавках методом сверхвысокоэффективной жидкостной хроматографии с времяпролетным масс-спектрометрическим детектором высокого разрешения. ФГБУ “ВГНКИ”.
- Gómez-Pérez M.L., Romero-González R., Martínez-Vidal J.L., Frenich A.G. Identification of transformation products of pesticides and veterinary drugs in food and related matrices: Use of retrospective analysis // J. Chromatogr. A. 2015. Vol. 1389. P. 133. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2015.02.052
- Neely S., Martin J., da Cruz N.F., Piester G., Robinson M., Okoniewski R., Tran B.N. Application of dispersive solid phase extraction for trace analysis of toxic chemicals in foods // J. Chromatogr. B: Anal. Technol. Biomed Life Sci. 2018. V. 1092. P. 65. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2018.05.043
- Imamoglu H., Oktem Olgun E. Analysis of veterinary drug and pesticide residues using the ethyl acetate multiclass/multiresidue method in milk by liquid chromatography-tandem mass spectrometry // J. Anal. Methods Chem. 2016. V. 2016. Article 2170165. https://doi.org/10.1155/2016/2170165
- Melekhin A.O., Tolmacheva V.V., Goncharov N.O., Apyari V.V., Dmitrienko S.G., Shubina E.G., Grudev A.I. Multi-class, multi-residue determination of 132 veterinary drugs in milk by magnetic solid-phase extraction based on magnetic hypercrosslinked polystyrene prior to their determination by high-performance liquid chromatography – tandem mass spectrometry // Food Chem. 2022. V. 387. Article 132866. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132866
- Frenich A.G., Romero-González R., del Mar Aguilera-Luiz M. Comprehensive analysis of toxics (pesticides, veterinary drugs and mycotoxins) in food by UHPLC-MS // TrAC, Trends Anal. Chem. 2014. V. 63. P. 158. https://doi.org/10.1016/j.trac.2014.06.020
- Medina D.A.V., Borsatto J.V.B., Maciel E.V.S., Lanças F.M. Current role of modern chromatography and mass spectrometry in the analysis of mycotoxins in food // TrAC, Trends Anal. Chem. 2021. V. 135. Article 116156. https://doi.org/10.1016/j.trac.2020.116156
- Stickle D.F., Garg U. Ch. 4 – Validation, quality control, and compliance practice for mass spectrometry assays in the clinical laboratory / Mass Spectrometry for the Clinical Laboratory / Eds. H. Nair, W. Clarke. Academic Press, 2017. P. 63. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800871-3.00004-3
- Chamkasem N., Harmon T. Direct determination of glyphosate, glufosinate, and AMPA in soybean and corn by liquid chromatography/tandem mass spectrometry // Anal. Bioanal. Chem. 2016. V. 408. № 18. P. 4995. https://doi.org/10.1007/s00216-016-9597-6
- Kaczynski P., Lozowieka B. Liquid chromatographic determination of glyphosate and aminomethylphosphonic acid residues in rapeseed with MS/MS detection or derivatization/fluorescence detection // Open Chem. 2015. V. 13. № 1. P. 1011. https://doi.org/10.1515/chem-2015-0107
- Jensen P.K., Wujmk C.E., McGuir M.K., McGuire M.A. Validation of reliable and selective methods for direct determination of glyphosate and aminomethylphosphonic acid in milk and urine using LC-MS/MS // J. Environ. Sci. Health B. 2016. V. 51. № 4. P. 254. https://doi.org/10.1080/03601234.2015.1120619
- Сорокин А. В., Петров А. С., Батов И. В., Некрасов Д. Ю. К вопросу о загрязнении соевых бобов и шрота глифосатом // Аграрный научный журнал. 2023. № 2. С. 54. https://doi.org/10.28983/asj.y2022i2pp54-59
- Сорокин А.В. Контроль безопасности растительного сырья при применении глифосата на стадии выращивания // Контроль качества продукции. 2023. № 3. С. 49.
- Хишов А.С., Макаров Д.А., Киш Л.К. Токсические свойства и допустимые уровни глифосата в пищевой и кормовой продукции // J. Agric. Environ. 2023. Т. 31. № 3. https://doi.org/10.23649/jae.2023.31.3.002
- Сорокин А.В. Гербициды в чае: обеспечение безопасности и методы контроля глифосата в сырье // Контроль качества продукции. 2023. № 2. С. 51. https://doi.org/10.35400/2541-9900-2023-2-51-56
- Сорокин А.В. Определение глифосата, его метаболита и глюфосината в продукции растительного происхождения методом хромато-масс-спектрометрии // Журн. аналит. химии. 2023. T. 78. № 1. С. 80. https://doi.org/10.31857/S0044450222120167 (Sorokin A.V. Determination of glyphosate, its metabolite, and glufosinate in products of plant origin by chromatography–mass-spectrometry // J. Anal. Chem. 2023. V. 78. № 1. P. 96. https://doi.org/10.1134/S1061934822120140)
- Сорокин А.В., Третьяков А.В., Киш Л.К. Определение глифосата, аминометилфосфоновой кислоты и глюфосината в продукции животноводства методом ВЭЖХ-МС/МС // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2023. Т. 89. № 2-1. С. 13. https://doi.org/0.26896/1028-6861-2023-89-2-I-13-22
- Сорокин А.В. Прямое определение глифосата и его метаболита в растительном сырье и объектах окружающей среды методом хромато-масс-спектрометрии // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2023. Т. 89. № 9. С. 13. https://doi.org/10.26896/1028-6861-2023-89-9-13-24
- ГОСТ 34743-2021. Межгосударственный стандарт. Продукция пищевая рыбная. Метод определения фикотоксинов в двустворчатых моллюсках с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии с масс-спектрометрическим детектированием. М.: Российский институт стандартизации, 2021. 20 с.
- Abraham A., Rambla-Alegre M. Ch. 10 – Marine toxins analysis for consumer protection / Comprehensive Analytical Chemistry. V. 78 / Eds. О. Diogène, M. Campàs. Elsevier, 2017. P. 343. https://doi.org/10.1016/bs.coac.2017.07.004
- Morya S., Amoah A.E.D.D., Snaebjornsson S.O. Food poisoning hazards and their consequences over food safety / Microorganisms for Sustainable Environment and Health / Eds. P. Chowdhary, A. Raj, D. Verma, Y. Akhter. Elsevier, 2020. P. 383. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819001-2.00019-X
- Амелин В.Г., Батов И.В., Лаврухина О.И., Третьяков А.В., Киш Л.К. Скрининг проб и одновременное определение остаточных содержаний 80 лекарственных средств в пищевых продуктах методом ВЭЖХ-МС/МС // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2023. Т. 89. № 8. С. 12. https://doi.org/10.26896/1028-6861-2023-89-8-12-22
- Kresse M., Drinda H., Romanotto A., Speer K. Simultaneous determination of pesticides, mycotoxins, and metabolites as well as other contaminants in cereals by LC-LC-MS/MS // J. Chromatogr. B. 2019. V. 1117. P. 86. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2019.04.013
- Xu X., Xu X., Han M., Qiu S., Hou X. Development of a modified QuEChERS method based on magnetic multiwalled carbon nanotubes for the simultaneous determination of veterinary drugs, pesticides and mycotoxins in eggs by UPLC-MS/MS // Food Chem. 2019. V. 276. P. 419. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.10.051
- Steiner D., Sulyok M., Malachová A., Mueller A., Krska R. Realizing the simultaneous liquid chromatography-tandem mass spectrometry based quantification of >1200 biotoxins, pesticides and veterinary drugs in complex feed // J. Chromatogr. A. 2020. V. 1629. Article 461502. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2020.461502
- Castilla-Fernández D., Moreno-González D., Bouza M., Saez-Gómez A., Ballesteros E., García-Reyes J.F., Molina-Díaz A. Assessment of a specific sample cleanup for the multiresidue determination of veterinary drugs and pesticides in salmon using liquid chromatography/tandem mass spectrometry // Food Control. 2021. V. 130. Article 108311. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108311
- Izzo L., Narváez A., Castaldo L., Gaspari A., Rodríguez-Carrasco Y., Grosso M., Ritieni A. Multiclass and multi-residue screening of mycotoxins, pharmacologically active substances, and pesticides in infant milk formulas through ultra-high-performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry analysis // J. Dairy Sci. 2022. V. 105. № 4. P. 2948. https://doi.org/10.3168/jds.2021-21123
- Sun F., Tan H., Li Y., De Boevre M., Zhang H., Zhou J., Li Y., Yang S. An integrated data-dependent and data-independent acquisition method for hazardous compounds screening in foods using a single UHPLC-Q-Orbitrap run // J. Hazard. Mater. 2021. V. 401. Article 123266. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2020.123266
- Zhou Z., Jiang Z. Evaluation of Variable Data Independent Acquisition (vDIA) Approach for Nontarget Screening of Veterinary Drugs in Animal Feed. Thermo Fisher Scientific Inc. https://assets.fishersci.com/TFS-Assets/CMD/posters/PN-64426-MS-vDIA-Veterinary-Drugs-Animal-Feed-ASMS2015-PN64426-EN.pdf (дата обращения 17.06.2024).
- Prata R., López-Ruiz R., Petrarca M.H., Godoy H.T., Frenich A.G., Romero-González R. Targeted and non-targeted analysis of pesticides and aflatoxins in baby foods by liquid chromatography coupled to quadrupole Orbitrap mass spectrometry // Food Control. 2022. V. 139. Article 109072. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109072
- Амелин В.Г., Лаврухина О.И., Третьяков А.В., Батов В.И., Киш К. Скрининг проб и оценка остаточных содержаний 214 лекарственных средств для животных в пищевых продуктах методом хромато-масс-спектрометрии высокого разрешения // Журн. аналит. химии. 2024. Т. 79. № 3. С. 244. (Amelin V.G., Lavrukhina O.I., Tretyakov A.V., Batov I.V., Kish L.K. Sample screening and determination of 214 veterinary drug residues in food using chromatography–high-resolution mass spectrometry // J. Anal. Chem. 2024. V. 79. № 2. P. 200. https://doi.org/10.1134/S1061934824020023)
- Киш Л.К., Лаврухина О.И., Амелин В.Г., Третьяков А.В., Пеньков Т.Д., Некрасов Д.Ю. Нецелевой анализ продукции животноводства и кормов на остаточные содержания лекарственных препаратов, пестицидов, микотоксинов и их метаболитов методом масс-спектрометрии высокого разрешения (обзор) // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2023. Т. 89. № 11. С. 5. https://doi.org/10.26896/1028-6861-2023-89-11-5-13
- Yang S., De Boevre M., Zhang H., De Ruyck K., Sun F., Wang Z. et al. Unraveling the in vitro and in vivo metabolism of diacetoxyscirpenol in various animal species and human using ultrahigh-performance liquid chromatography-quadrupole/time-of-flight hybrid mass spectrometry // Anal. Bioanal. Chem. 2015. V. 407. P. 8571. https://doi.org/10.1007/s00216-015-9016-4
- Gómez-Pérez M.L., Romero-González R., Vidal J.L.M., Frenich A.G. Identification of transformation products of pesticides and veterinary drugs in food and related matrices: Use of retrospective analysis // J. Chromatogr. A. 2015. V. 1389. P. 133. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2015.02.052
- Сорокин А.В., Комаров А.А., Нестеренко И.С., Панин А.Н. Способ определения остаточных количеств трифенилметановых красителей в мышечной ткани рыб. Патент № 2578974 C1 РФ, МПК G01N 33/12. № 2015102023/15. Заявл. 23.01.2015, опубл. 27.03.2016.
- Сорокин А.В., Комаров А.А. Обнаружение трифенилметановых красителей в водных организмах // Ветеринария. 2020. № 1. С. 55. https://doi.org/10.30896/0042-4846.2020.23.1.55-60
- Сорокин А.В., Нестеренко И.С., Комаров А.А. Методика количественного определения трифенилметановых красителей в продукции аквакультуры // Ветеринария. 2019. № 3. С. 57. https://doi.org/10.30896/0042-4846.2019.22.3.57-62
- Мильман Б.Л., Журкович И.К. Обобщенные критерии идентификации химических соединений методами хроматографии–масс-спектрометрии // Аналитика и контроль. 2020. Т. 24. № 3. С. 164. https://doi.org/10.15826/analitika.2020.24.3.003
- López-Ruiz R., Romero-González R., Frenich A.G. Metabolomics approaches for the determination of multiple contaminants in food // Curr. Opin. Food Sci. 2019. V. 28. P. 49. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2019.08.006
- Campo J., Picó Y. Ch. 10 – Emerging contaminants / Comprehensive Analytical Chemistry. V. 68. / Ed. Y. Picó. Elsevier, 2015. P. 515. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63340-8.00010-8
- Ibáñez M. Ch. 13 – Multiresidue methods for pesticides and related contaminants in food / Liquid Chromatography. 2nd Ed. / Eds. S. Fanali, P.R. Haddad, C.F. Poole, M.-L. Riekkola. Elsevier, 2017. P. 381. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805392-8.00013-X
- Амелин В.Г., Большаков Д.С., Подколзин И.В. Быстрый скрининг и определение остаточных количеств β-лактамных антибиотиков в пищевых продуктах методом ультравысокоэффективной жидкостной хроматографии–квадруполь-времяпролетной масс-спектрометрии высокого разрешения // Журн. аналит. химии. 2020. Т. 75. № 9. С. 806. https://doi.org/10.31857/S0044450220070026 (Amelin V.G., Bol’shakov D.S., Podkolzin I.V. Rapid Screening and determination of residual amounts of β-lactam antibiotics in foods by ultrahigh-performance liquid chromatography-high-resolution quadrupole time-of-flight mass spectrometry // J. Analyt. Chem. 2020. V. 75. № 9. P. 1177. https://doi.org/10.1134/S1061934820070023)
- Pérez-Ortega P., Lara-Ortega F.J., García-Reyes J.F., Gilbert-López B., Trojanowicz M., Molina-Díaz A. A feasibility study of UHPLC-HRMS accurate-mass screening methods for multiclass testing of organic contaminants in food // Talanta. 2016. V. 160. P. 704. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2016.08.002
- Grassin-Delyle S., Martin M., Hamzaoui O., Lamy E., Jayle C., Sage E. et al. A high-resolution ICP-MS method for the determination of 38 inorganic elements in human whole blood, urine, hair and tissues after microwave digestion // Talanta. 2019. V. 199. P. 228. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2019.02.068
- Elgammal S.M., Khorshed M.A., Ismail E.H. Optimization and validation of a simple extraction method coupled with ICP-MS for the determination of essential and toxic elements in liquid dietary supplement products // J. Food Compost. Anal. 2024. V. 133. Article 106401. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106401
- Balaram V., Copia L., Kumar U.S., Miller J., Chidambaram S. Pollution of water resources and application of ICP-MS techniques for monitoring and management – A comprehensive review // Geosystems and Geoenvironment. 2023. V. 2. № 4. Article 100210. https://doi.org/10.1016/j.geogeo.2023.100210
- Telloli C., Tagliavini S., Passarini F., Salvi S., Rizzo A. ICP-MS triple quadrupole as analytical technique to define trace and ultra-trace fingerprint of extra virgin olive oil // Food Chem. 2023. V. 402. Article 134247. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134247
- Jamwal R., Amit, Sengar M., Jamwal R. Determination of geographical origin of Mustard oil based on multi-elemental fingerprinting using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) and chemometric analysis // Food Chem. Adv. 2023. V. 2. Article 100233. https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100233
- Hur S.H., Kim S., Kim H., Jeong S., Chung H., Kim Y.-K., Kim H.J. Geographical discrimination of dried chili peppers using femtosecond laser ablation-inductively coupled plasma-mass spectrometry (fsLA-ICP-MS) // Curr. Res. Food Sci. 2023. V. 6. Article 100532. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2023.100532
- Balaram V., Rahaman W., Roy P. Recent advances in MC-ICP-MS applications in Earth and environmental sciences: Challenges and solutions // Geosystems and Geoenvironment. 2022. V. 1. № 2. Article 100019. https://doi.org/10.1016/j.geogeo.2021.100019
- Desem C.U., Maas R., Woodhead J., Carr G., Greig A. The utility of rapid throughput single-collector sector-field ICP-MS for soil Pb isotope studies // Appl. Geochem. 2022. V. 143. Article 105361. https://doi.org/10.1016/j.apgeochem.2022.105361
- ГОСТ 34141-2017. Межгосударственный стандарт. Продукты пищевые, корма, продовольственное сырье. Определение мышьяка, кадмия, ртути и свинца методом масс-спектрометрии с индуктивно-связанной плазмой. М.: Стандартинформ, 2018. 12 с.
- ГОСТ 34462-2018. Межгосударственный стандарт. Продукты пищевые, продовольственное сырье, корма. Определение содержания неорганического мышьяка методом высокоэффективной жидкостной хроматографии–масс-спектрометрии с индуктивно-связанной плазмой. М.: Стандартинформ, 2018. 9 с.
- Permigiani I.S., Vallejo N.K., Hasuoka P.E., Gil R.A., Romero M.C. Arsenic speciation analysis in cow’s milk and plant-based imitation milks by HPLC-ICP-MS // J. Food Compost. Anal. 2024. V.126. Article 105898. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105898
- Zhao L., Szakas T., Churley M., Lucas D. Multi-class multi-residue analysis of pesticides in edible oils by gas chromatography-tandem mass spectrometry using liquid-liquid extraction and enhanced matrix removal lipid cartridge cleanup // J. Chromatogr. A. 2019. V. 1584. P. 1. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2018.11.022
- Manav Ö.G., Dinç-Zor Ş., Alpdoğan G. Optimization of a modified QuEChERS method by means of experimental design for multiresidue determination of pesticides in milk and dairy products by GC–MS // Microchem. J. 2019. V. 144. P. 124. https://doi.org/10.1016/j.microc.2018.08.056
- Prata R., López-Ruiz R., Nascimento L.E.S., Petrarca M.H., Godoy H.T., Frenich A.G., Arrebola F.J. Method validation for GC-measurable pesticides and PAHs in baby foods using QuEChERS-based extraction procedure// J. Food Compost. Anal. 2024. V. 129. Article 106062. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106062
- Eghbaljoo H., Ghalhari M.R., Shariatifar N., Khaniki G.J., Aghaee E.M., Sani M.A. et al. Analysis of polychlorinated biphenyls (PCBs) in edible oils using the QuEChERS/GC-MS method: A health risk assessment study // Heliyon. 2023. V. 9. № 11. Article e21317. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e21317
- Norman E. Contaminants in food / Reference Module in Food Science. Elsevier, 2016. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.03276-5
- Nerín C., Aznar M., Carrizo D. Food contamination during food process // Trends Food Sci. Technol. 2016. V. 48. P. 63. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2015.12.004
- Кожушкевич А.И., Лебедев А.М., Козеичева Е.С., Калантаенко А.М., Овчаренко В.В. Способ подготовки проб пищевой продукции к количественному определению содержания 3-монохлорпропандиола (3-МХПД) и глицидола методом газожидкостной хроматографии с масс-спектрометрическим детектированием (ГХ-МС). Патент № 2789504 C1 РФ, МПК G01N 33/02. № 2022100696: заявл. 12.01.2022: опубл. 03.02.2023.
- Gaweł M., Kiljanek T., Niewiadowska A., Semeniuk S., Goliszek M., Burek O., Posyniak A. Determination of neonicotinoids and 199 other pesticide residues in honey by liquid and gas chromatography coupled with tandem mass spectrometry // Food Chem. 2019. V. 282. P. 36. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.003
- Biparva P., Gorji S., Hedayati E. Promoted reaction microextraction for determining pesticide residues in environmental water samples using gas chromatography-mass spectrometry // J. Chromatogr. A. 2020. V. 1612. Article 460639. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2019.460639
- МУ А-1/087 “Методические указания по определению пестицидов (включая фунгициды, инсектициды и акарициды) в пищевой продукции и кормах с использованием газовой хроматографии с масс-спектрометрическим детектированием”. ФГБУ “ВГНКИ”, 2022.
- Диоксины. ВОЗ. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-their-effects-on-human-health (дата обращения 20.06.2024).
- Васенова В.Ю., Бутов Ю.С., Измерова Н.И., Селисский Г.Д. Диоксины: высокая экологическая опасность // Рус. мед. журн. 2013. № 5. С. 47.
- Tard A., Gallotti S., Leblanc J.C., Volatier J.L. Dioxins, furans and dioxin-like PCBs: Occurrence in food and dietary intake in France // Food Addit. Contam. 2007. V. 24. № 9. P. 1007. https://doi.org/10.1080/02652030701317293
- ГОСТ 34449-2018. Межгосударственный стандарт. Продукты пищевые, продовольственное сырье, корма, кормовые добавки. Определение массовой доли диоксинов методом хромато-масс-спектрометрии высокого разрешения. М.: Стандартинформ, 2018. 20 с.
- Perestrelo R., Silva P., Porto-Figueira P., Pereira J.A.M., Silva C., Medina S., Câmara J.S. QuEChERS – Fundamentals, relevant improvements, applications and future trends // Anal. Chim. Acta. 2019. V. 1070. P. 1. https://doi.org/10.1016/j.aca.2019.02.036
- Некрасов Д.Ю., Лаврухина О.И., Третьяков А.В., Киш Л.К. Масс-спектрометрия высокого разрешения в целевом и нецелевом анализе: критерии идентификации и режимы сбора данных. Химия и АПК: актуальные вопросы и научные достижения / Сборник статей Международной научно-практической конференции. 17–18 июня 2024 г., Москва. М: ФГБОУ ВО МГАВМиБ – МВА им. К.И. Скрябина, 2024. С. 119.
- “Веста” / Государственная информационная система в области ветеринарии “Ветис”. https://www.vetrf.ru/vetrf/vesta.html (дата обращения 12.08.2022).
Supplementary files
