Topical issues of standardization of Rosa Cinnamomea L. fruits and preparations

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Aim – to study the amount of phenolic compounds in cinnamon rosehip fruits as part of optimizing approaches to the quantitative analysis of raw materials and preparations based on it.

Material and methods. We studied the fruits of the cinnamon rosehip (Rosa cinnamomea L. fam. Rosaceae) harvested in the Samara region and the Republic of Mari El, as well as industrial samples of “Sirupus fructis Rosae” and “Cholosas” preparations, solutions of standard samples of gallus acid, ascorbic acid and catechin. The research methods involved direct spectrophotometry at 282 nm for quantitative determination of total flavonoids expressed as catechin equivalents and differential spectrophotometry at 412 nm expressed as rutin equivalents.

Results. The analysis of the nature of absorption curves during direct spectrophotometry for extraction from cinnamon rosehip fruits and preparations based on them showed the presence of a manifested maximum at 276±2 nm, which is characteristic of catechin derivatives and gallic acid. The amount of reduced flavonoids expressed as catechin equivalents in fresh cinnamon rosehip fruits and in the preparations of “Sirupus fructis Rosae” and “Сholosas” based on them significantly exceeds the amount of oxidized flavonoids expressed as rutin equivalents.

Conclusion. It seems most appropriate to conduct a quantitative analysis of cinnamon rosehip fruits, as well as preparations of “Sirupus fructis Rosae” and “Сholosas” derived from them, based on the amount of flavonoids expressed as catechin equivalents by direct spectrophotometry at 282 nm.

About the authors

Vladimir A. Kurkin

Samara State Medical University

Author for correspondence.
Email: v.a.kurkin@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0002-7513-9352

Dr. Sci. (Pharmacy), Professor, Head of the Department of Pharmacognosy with Botany and Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

Arkadii A. Andreev

Samara State Medical University

Email: a.a.andreev@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0002-5328-1710

postgraduate student of the Department of Pharmacognosy with Botany and Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

Olga E. Pravdivtseva

Samara State Medical University

Email: o.e.pravdivtseva@samsmu.ru
ORCID iD: 0000-0003-3318-3168

Dr. Sci. (Pharmacy), Associate professor, Professor of the Department of Pharmacognosy with Botany and Basics of Phytotherapy

Russian Federation, Samara

References

  1. Eliseeva LI, Stepanova KM, Egorova VR. The use of wild berries in soft cheese technology. Cheese and butter making. 2023;4:44-46. [Елисеева Л.И., Степанова К.М., Егорова В.Р. Применение дикорастущих ягод в технологии мягкого сыра. Сыроделие и маслоделие. 2023;4:44-46]. doi: 10.21603/2073-4018-2023-4-12
  2. Mazhulina IV, Tertychnaya TN, Andrianov EA, Krivtsova SN. Development of a functional cupcake recipe with rosehip and broccoli. Khleboproducty. 2017;6:40-42. (In Russ.). [Мажулина И.В., Тертычная Т.Н., Андрианов Е.А., Кривцова С.Н. Разработка рецептуры кекса функционального назначения с шиповником и брокколи. Хлебопродукты. 2017;6:40-42].
  3. Gorbachev DO. Following principles of rational nutritionin the adult population of the Samara region. Aspirantskiy vestnik Povolzhiya. 2016;5-6:214-217. [Горбачев Д.О. Соблюдение принципов рационального питания взрослым населением Самарской области. Аспирантский вестник Поволжья. 2016;5-6:214-217]. doi: 10.17816/2072-2354.2016.0.5-6.214-217
  4. Gusalova MI, Khmelevskaya AV, Cherchesova SK. Study of the chemical composition of blood-red hawthorn (Crataegus sanguinea Pall.) and cinnamon rosehip (Rosa cinnamonica L.). News of the Gorsky State Agrarian University. 2019;56(2):111-115. (In Russ.). [Гусалова М.И., Хмелевская А.В., Черчесова С.К. Изучение химического состава плодов боярышника кроваво-красного (Crataesus sanguinea Pall.) и шиповника коричного (Rosa cinnamonica L.). Известия Горского государственного аграрного университета. 2019;56(2):111-115]. EDN: AMIVVJ
  5. Zilfikarov IN. Natural medicinal products: chemical analysis and standardization. M., 2021. (In Russ.). [Зилфикаров И.Н. Природные лекарственные препараты: химический анализ и стандартизация. М., 2021].
  6. Vershinina VV, Kurkin VA. Identification of authenticity of rosehip fruits and syrup using thin-layer chromatography. Medical almanac. 2011;2(15):144-146. (In Russ.). [Вершинина В.В., Куркин В.А. Определение подлинности плодов и сиропа шиповника с использованием тонкослойной хроматографии. Медицинский альманах. 2011;2(15):144-146].
  7. Zhdanov DA, Kurkin VA, Braslavskiy VB, Agapov AA. Actual aspects of quality control and standardization of rosehip fruits. Development and registration of medicines. 2021;10(3):167-175. [Жданов Д.А., Куркин В.А., Браславский В.Б., Агапов А.А. Актуальные аспекты контроля качества и стандартизации плодов шиповника. Разработка и регистрация лекарственных средств. 2021;10(3):167-175]. doi: 10.33380/2305-2066-2021-10-3-167-175
  8. Zhdanov DA, Kurkin VA, Braslavskiy VB. Improvement of certain numerical quality indicators of some types of medicinal plant raw materials containing flavonoids. Issues of biological, medical and pharmaceutical chemistry. 2021;24(5):22-30. [Жданов Д.А., Куркин В.А., Браславский В.Б. Совершенствование отдельных числовых показателей качества некоторых видов лекарственного растительного сырья, содержащего флавоноиды. Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2021;24(5):22-30]. doi: 10.29296/25877313-2021-05-03
  9. Golomazova TA, Shefer EP, Prokhvatilova SS, Antonova NP. Quantitative Determination of Ascorbic Acid in Herbal Medicinal Products by HPLC. Bulletin of the Scientific Centre for Expert Evaluation of Medicinal Products. Regulatory Research and Medicine Evaluation. 2023;13(2):184-194. [Голомазова Т.А., Шефер Е.П., Прохватилова С.С., Антонова Н.П. Определение аскорбиновой кислоты в лекарственных растительных препаратах методом ВЭЖХ. Ведомости Научного центра экспертизы средств медицинского применения. Регуляторные исследования и экспертиза лекарственных средств. 2023;13(2):184-194]. doi: 10.30895/1991-2919-2023-458
  10. Butkevičiūtė A, Urbštaitė R, Liaudanskas M, et al. Phenolic Content and Antioxidant Activity in Fruit of the Genus Rosa L. Antioxidants (Basel). 2022;11(5):912. doi: 10.3390/antiox11050912
  11. Du GJ, Zhang Z, Wen XD, et al. Epigallocatechin Gallate (EGCG) is the most effective cancer chemopreventive polyphenol in green tea. Nutrients. 2012;4(11):1679-91. doi: 10.3390/nu4111679
  12. Kurkin VA, Pravdivtseva OE, Shaikhutdinov IKh, et al. Species of the genus hawthorn (Crataegus L.): standardization and creation of medicines. Samara, 2020. (In Russ.). [Куркин В.А., Правдивцева О.Е., Шайхутдинов И.Х., и др. Виды рода боярышник (Crataegus L.): стандартизация и создание лекарственных препаратов. Самара, 2020].

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1. Structural formulas of some biologically active compounds of Fruits Rosae.

Download (88KB)
3. Figure 2. Fruits Rosae: 1 – fruits Rosa cinnamomea L; 2 – fruits Rosa canina L.

Download (847KB)
4. Figure 3. Structural formulas of the reduced forms of flavonoids of Fructus Rosae cinnamomea.

Download (87KB)
5. Figure 4. Electronic spectrum of the absorption curve of extraction from Fructus Rosae cinnamomea (Samara region).

Download (713KB)
6. Figure 5. The electronic spectrum of the absorption curve of extraction from Fructus Rosae cinnamomea (Samara).

Download (709KB)
7. Figure 6. The electronic spectrum of the catechin solution absorption curve.

Download (704KB)
8. Figure 7. Electronic spectrum of the absorption curve of gallic acid solution.

Download (712KB)
9. Figure 8. Electronic spectrum of the absorption curve of ascorbic acid solution.

Download (717KB)
10. Figure 9. Electronic spectrum of the absorption curve of gallic acid solution (differential).

Download (716KB)
11. Figure 10. Electronic spectrum of the differential absorption curve of extraction from Rosa cinnamomea – sample 1 (Samara).

Download (715KB)
12. Figure 11. Electronic spectrum of the differential absorption curve of extraction from Rosa cinnamomea – sample 2 (Samara).

Download (714KB)
13. Figure 12. Electronic spectrum of the differential absorption curve of extraction from Rosa cinnamomea (Samara region, Volzhsky district).

Download (716KB)
14. Figure 13. Electronic spectrum of the differential absorption curve of extraction from Rosa cinnamomea (Republic of Mari El).

Download (711KB)

Copyright (c) 2025 Kurkin V.A., Andreev A.A., Pravdivtseva O.E.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».