Current aspects of standardization of Spirulina platensis biomass

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

The food spirulina [Spirulina platensis (Nordst.) Geitl.] is a blue-green multicellular filamentous microscopic alga widely cultivated in many countries of the world, including the Russian Federation. The aim of this study is to develop approaches to the standardization of biomass of Spirulina platensis. As a result of the conducted research, approaches to the standardization of biomass of Spirulina platensis have been developed. It is aimed to determine the content of β-carotene, phycocyanin and proteins by using TLC and spectrophotometry. It was determined that the content of β-carotene in the samples of biomass of Spirulina platensis calculated on absolutely dry raw material varies from 63.0 mg% to 94.0 mg%, phycocyanin from 3.50% to 4.30% and protein from 53.50% to 61.09%. It was established that β-carotene, C-phycocyanin and protein were the most important diagnostically significant biologically active compounds of the biomass of Spirulina platensis. The analytical aspects of the study of Spirulina platensis biomass considered in this paper are the scientific basis for the substantiation of the creation of pharmaceuticals based on it.

About the authors

Anna A. Kosenko

Samara State Medical University

Author for correspondence.
Email: a.a.kosenko@samsmu.ru

Postgraduate student, Department of Pharmaceutical Technology with the Course of Biotechnologies

Russian Federation, Samara

Sergey V. Pervushkin

Samara State Medical University

Email: texnologi-samgmu@yandex.ru

Doctor of Pharmaceutical Sciences, Professor, Professor of the Department of Pharmaceutical Technology with the Course in Biotechnologies

Russian Federation, Samara

Nikolai N. Zhelonkin

Samara State Medical University

Email: texnologi-samgmu@yandex.ru

Candidate of Pharmaceutical Sciences, Associate Professor of the Department of Pharmaceutical Technology with the Course in Biotechnologies

Russian Federation, Samara

Anna V. Kurkina

Samara State Medical University

Email: a.v.kurkina@samsmu.ru

Doctor of Pharmaceutical Sciences, Head of the Department of Pharmaceutical Technologies with the Course of Biotechnologies

Russian Federation, Samara

References

  1. Beregovaya NM. Methods of C-phycocyanin receiving and its use (review). Ecologiya moray. 2010;80:12–16. (In Russ.)
  2. Voronin AV, Pervushkin SV, Shatalaev IF. Vliianie razlichnykh istochnikov ugleroda na rost kultury Spirulina platensis. Vestnik of Samara University. Natural Science. 2006;(2(42)):161–167. (In Russ.)
  3. Vimer I, Weintraub IA. Fikobiliproteiny iz sine-zelenykh vodoroslei. Izvestiya. AN MSSR. 1987;(4):20–23. (In Russ.)
  4. Kedik SA, Yartsev EI, Panov AV. Spirulina – pishcha XXI veka. Moscow; 2010. (In Russ.)
  5. Kurkin VA. Fundamentals of phytotherapy: textbook. Samara; 2009. (In Russ.)
  6. Parchevskaya DS, Drobetskaya IV, Minyuk GS. System characteristics of Spirulina platensis (nordst.) geitler under industrial conditions. Ecologiya morya. 2002;60:71–74. (In Russ.)
  7. Pervushkin SV, Voronin AV, Sokhina AA. Spirulina biomass: research and prospects of use. Samara; 2004. (In Russ.)
  8. Pervushkin SV, Markova II, Kurkin VA, Zhelonkin NN. The development of the methodics of the quantitative determination of content of β-carotene and phycocyanin in the biomass of spirulina platensis. Fundamentalnye issledovaniia. 2013;(8–6):1426–1429. (In Russ.)

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Fig. 1. Electronic spectra of the hexane solution of the total carotenoids obtained from the biomass of Spirulina platensis (1) and the test solution after the purification on Al2O3 (2)

Download (98KB)
3. Fig. 2. Electronic spectra of hexane solution of β-carotene

Download (90KB)
4. Fig. 3. Electronic spectra of phycocyanin solution, obtained from Spirulina platensis biomass

Download (88KB)
5. Fig. 4. Electronic spectrum of solutions of water extraction from Spirulina platensis biomass

Download (93KB)
6. Fig. 5. Electronic spectrum of the test solution obtained with the use of phosphate buffer from Spirulina platensis biomass

Download (87KB)

Copyright (c) 2021 Kosenko A.A., Pervushkin S.V., Zhelonkin N.N., Kurkina A.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».