Microcalorimetric investigation of amylopectin branching and the content of amylose in potato starches
- Authors: Matveev Y.I.1, Averyanova E.V.2
-
Affiliations:
- N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics RAS
- Biysk Technological Institute (branch) of the Altay State Technical University
- Issue: Vol 11, No 2 (2021)
- Pages: 244-250
- Section: Physico-chemical biology
- URL: https://bakhtiniada.ru/2227-2925/article/view/300919
- DOI: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2021-11-2-244-250
- ID: 300919
Cite item
Full Text
Abstract
About the authors
Yu. I. Matveev
N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics RAS
Email: yu.matveev@mail.ru
E. V. Averyanova
Biysk Technological Institute (branch) of the Altay State Technical University
Email: averianova.ev@bti.secna.ru
References
- Халикова Е.Ю. Безопасность и эффективность использования препаратов гидроксиэтилкрахмала в программах инфузионной терапии // Трудный пациент. 2012. Т. 10. N 5. С. 22-29.
- Пустовойт В.Л., Доброхотов Д.А., Нестерова Н.В. Гидроксиэтилкрахмал как альтернативный коллоидный кровезаменитель грубодисперсной природы в современной клинической практике // Open Innovation: сб. ст. VIII Междунар. науч.-практ. конф. (Пенза, 23 апреля 2019 г.). Пенза: Наука и Просвещение, 2019. С. 272-276.
- Giordano G., Pugliese F., Bilotta F. Hydroxyethyl starch and fluid challenge // European Journal of Anaesthesiology. 2020. Vol. 37. Issue 7. P. 611-621. https://doi.org/10.1097/EJA.0000000000001147
- Травень В.Ф., Панов А.В., Долотов С.М., Стрельникова Т.А., Суслов В.В., Гладырев В.В. Сравнительный анализ продуктов гидроксиэтилирования картофельного и кукурузного крахмалов методами газожидкостной хроматографии и ЯМР 13С спектроскопии // Химия растительного сырья. 2009. Т. 3. C. 57-61
- Сухотин С.К. Возможности плазмозамещающих растворов гидроксиэтилированного крахмала (ГЭК) в реаниматологии и хирургии. Рефортан®, Рефортан® плюс, Стабизол® // Дальневосточный медицинский журнал. 2001. N. S4. С. 68-72.
- Omar M.N., Shouk T.A., Khaleq M.A. Activity of blood coagulation and fibrinolysis during and after hydroxyethyl starch (HES) colloidal volume replacement // Clinical Biochemistry. 1999. Vol. 32. Issue 4. P. 269-274. https://doi.org/10.1016/s0009-9120(99)00014-4
- Вассерман Л.А., Кривандин А.В., Филатова A.Г., Васильев В.Г., Колачевская О.О., Тарасов B.Ф.. Структурные и термодинамические характеристики крахмалов картофеля в зависимости от генотипа растений и условий их культивирования // Химическая физика 2020. T. 39. N 6. С. 6370. https://doi.org/10.31857/S0207401X2006014X
- Fox T.G., Flory P.J. Second-order transition temperatures and related properties of polystyrene. I. Influence of molecular weight // Journal of Applied Physics. 1950. Vol. 21. Issue 6. P. 581-591. https://doi.org/10.1063/1.1699711
- Fox T.G., Loshaek S. Influence of molecular weight and degree of crosslinking on the specific volume and glass temperature of polymers // Journal of Polymer Science. 1955. Vol. 15. Issue 80. P. 371-390. https://doi.org/10.1002/pol.1955.120158006
- Askadskii A.A. Computational materials science of polymers. United Kingdom: Cambridge International Science Publishing, 2003. 696 p.
- Sommermeyer K., Cech F., Schossow R. Differences in chemical structures between waxy maize- and potato starch-based hydroxyethyl starch volume therapeutics // Transfusion Alternatives in Transfusion Medicine. 2007. Vol. 9. Issue 3. P. 127133. https://doi.org/10.1111/j.1778-428X.2007.00071.x
- Аскадский А.А., Слонимский Г.Л., Матвеев Ю.И., Коршак В.В. Упаковка макромолекул и температура стеклования полимеров / Высокомолекулярные соединения. Серия А. 1976. Т. 18. N 9. С. 2067-2074.
- Matveev Yu.I., Plashchina I.G. A dynamic model of the effect of methyl resorcinol on the enzymatic activity of lysozyme // Polymer Science. Series A. 2011. Vol. 53. Issue 5. P. 390-396. https://doi.org/10.1134/S0965545X11050063
- Матвеев Ю.И., Аскадский А.А. Определение температуры перехода в вязкотекучее состояние полимеров // Высокомолекулярные соединения. Серия А. 1993. Т. 35. N 1. С. 63-67.
- Askadskii A.A., Kovriga O.V. Effect of branching on the physical characteristics of polymers // Polymer Science U.S.S.R. 1991. Vol. 33. Issue 9. P. 18911831. https://doi.org/10.1016/0032-3950(91)90019-M
- Папахин А.А. Лукин Н.Д., Ананских В.В., Бородина З.М. О современных направлениях технологии гидролиза крахмала // Достижения науки и техники АПК. 2020. Т. 34. N 12. C. 84-89. 10.24411/0235-2451-2020-11214' target='_blank'>https://doi: 10.24411/0235-2451-2020-11214
Supplementary files
