Analysis of the operation of a flat sieve that vibrates in a horizontal plane


Cite item

Full Text

Abstract

In accordance with the provisions of the Food security Doctrine of the Russian Federation, it is required to increase the share of domestically produced grain in the world market at least to 95 %. This is facilitated by the presence of 9 % of the world's cultivated areas in the Russian Federation, where black soil is 40 percent. However, post-harvest processing of the entire grain heap brought from the fields is performed by production lines, where the completeness of separation is influenced by the contamination and moisture content of freshly harvested grain. An increase in humidity by 1 % of the baseline reduces the productivity of grain cleaning equipment by 2 %, and an increase in humidity by 1 % reduces productivity by 3 %. Therefore, the country's grain-flow farms need modern technologies for post-harvest grain processing. The main methods of increasing the productivity of machinery can be distinguished. They are: a uniform distribution of seeds over the sieve area, a better particle penetration into the sieve hole, an increase in the speed of grain movement on the surface of the sieves, a complication of the law of vibrations of sieve mills. According to the performed studies the completeness of separation on the sieve surface depends on the indicators of the relative motion of the particle, as well as the angle of inclination of the holes to the direction of descent, the speed and movement of the grain when interacting with the long edge of the sieve hole, performing harmonic oscillations. The following recommendations can be made: the separation process improves at an angle of inclination of the sieve openings β = 45°, the frequency of sieve vibrations n = 110 min-1, the amplitude of sieve vibrations A = 0,09 m, the angle of the sieve transverse inclination αп = 1,5°...2,5°. The cleaning of the grain mixture is carried out qualitatively in accordance with the agrotechnical requirements in this operating mode.

About the authors

A. Yu Golovin

Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Omsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin”

Email: ayu.golovin@omgau.org
PhD in Engineering Omsk, Russia

U. K Sabiyev

Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Omsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin”

Email: ayu.golovin@omgau.org
DSc in Engineering Omsk, Russia

P. V Chupin

Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Omsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin”

Email: ayu.golovin@omgau.org
PhD in Engineering Omsk, Russia

A. S Soyunov

Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Omsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin”

Email: ayu.golovin@omgau.org
Omsk, Russia

S. P Prokopov

Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Omsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin”

Email: ayu.golovin@omgau.org
Omsk, Russia

References

  1. Experimental registrations of plain sieve operation, making transverse fluctuations / U.K. Sabiev, E.V. Demchuk, A.Yu. Golovin, I.V. Skysanov. В сборнике Mechanical Science and Technology Update (MSTU-2018) IOP Publishing IOP Conf. Series: Journal of Physics: Conf. Series 1050 (2018) 012074 doi: 10.1088/1742-6596/1050/1/012074.
  2. Aguirre R. Continuous - flowing portable separator for cleaning and upgrading bean seeds and grains / R. Aguirre, A.E. Garay // Agr. Mech / Afr. And Lat. Amer. 1999. V. 30. № 1. P. 59-63.
  3. Boumans, G. Grain Handling and Storage. Amsterdam; Oxford; New-York; Tokyo, 1985. 608 p.
  4. Choszcz, D. The determination of optimum parameters of various kinds of the sieve basket motion of winnowing machine on the cleaning process of mustard seeds / D. Choszcz, S. Konopka, K. Wierzbicki // Rocz. AR Poznaniu. Rol. 1996. № 49. P. 13-22.
  5. Wang Guo-Xin Luoyang gongxueyuan xuebao / Wang Guo-Xin, Shi Qing-Xiang, Ni Chang-An, Liu Shi-Duo, Ji Jiang-Tao // J. Luoyang Inst. Technol. 2000. V. 21. № 1. P. 7-10.
  6. Зильбернагель А.В., Сабиев У.К. Теоретическое исследование влияния траектории движения частицы на вероятность взаимодействия ее с кромками продолговатого отверстия решета // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2011. № 9 (83). С. 78-81.
  7. Зюзьков Б.И. Подготовка вороха для испытания зерноочистительных машин // Науч. тр. Ом. с.-х. ин-т. Омск, 1972. Т. 94. С. 20-24.
  8. Евтягин В.Ф., Черняков А.В. Граничные режимы бигармонических колебаний плоского решета // Естественные науки и экология: межвуз. сб. науч. тр. Омск, 2000. Вып. 5. С. 17-20.
  9. Зильбернагель А.В. Влияние положения частицы относительно грани продолговатого отверстия решета на ее предельную скорость // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2003. № 2. С. 122.
  10. Головин А.Ю. Обоснование конструктивно-режимных параметров плоского подсевного решета, совершающего круговые движения: дис. … канд. техн. наук. Барнаул, 2018. 164 с.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2020 Golovin A.Y., Sabiyev U.K., Chupin P.V., Soyunov A.S., Prokopov S.P.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
 


Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».