Adaptation of the Method of Analytical Control of the Content of α-Amylase in Triticale Grain
- 作者: Barnashova E.K.1, Ostyshev A.N.2, Sluzova O.V.2, Gardina Y.S.2, Zhilin S.V.1, Taraskin K.A.1
-
隶属关系:
- Federal Agrarian Scientific Center of the South-East
- Scientific Research Institute of Applied Acoustics
- 期: 编号 9 (2023)
- 页面: 56-64
- 栏目: Research Methods
- URL: https://bakhtiniada.ru/0002-1881/article/view/139660
- DOI: https://doi.org/10.31857/S000218812309003X
- EDN: https://elibrary.ru/VBEHZP
- ID: 139660
如何引用文章
全文:
详细
Triticale grain crop is promising for cultivation in various regions of central Russia. Stable yield, high resistance to adverse conditions, allow us to consider this cereal plant as a reliable source of food production. The purpose of this study was to quantify the content of active α-amylase in triticale grain to provide a forecast of agrotechnical measures. The analysis of the quantitative content of α-amylase was carried out on a laboratory spectrofluorimeter using standard bioassays conducted on the basis of a set of reagents for determining the activity of α-amylase in blood serum and urine; the conversion factor for calculating enzyme activity was calculated using a multiparametric calibrator of biochemical analyzers. To improve the methodology for the determination of α-amylase in real samples of plant raw materials, flour of winter triticale varieties grown in the field was used. Based on the results of measuring the activity of α-amylase in triticale grain, a comparative assessment of the enzyme content in the flour of grain crops of 2020 and 2021 was carried out; the dependence of pre-harvest seed germination on the content of α-amylase in grain of various varieties, lines and hybrids was shown. Based on the data obtained on the content of α-amylase in triticale grain, a comparative assessment of the characteristics of pre-harvest seed germination was carried out. The indicator of the quantitative content of α-amylase can be recommended for use in the diagnosis of pre-harvest germination of grain, as well as in breeding work when creating new varieties of grain crops.
作者简介
E. Barnashova
Federal Agrarian Scientific Center of the South-East
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 410010, Saratov, ul. Tulaykova 7
A. Ostyshev
Scientific Research Institute of Applied Acoustics
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 141981, Moscow, Dubna, ul. 9 May 7a
O. Sluzova
Scientific Research Institute of Applied Acoustics
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 141981, Moscow, Dubna, ul. 9 May 7a
Yu. Gardina
Scientific Research Institute of Applied Acoustics
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 141981, Moscow, Dubna, ul. 9 May 7a
S. Zhilin
Federal Agrarian Scientific Center of the South-East
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 410010, Saratov, ul. Tulaykova 7
K. Taraskin
Federal Agrarian Scientific Center of the South-East
编辑信件的主要联系方式.
Email: kant1958@yandex.ru
Russia, 410010, Saratov, ul. Tulaykova 7
参考
- Паньковский Г.А. Продукты переработки зерна тритикале в технологии хлебобулочных изделий // Пищ. и перерабат. пром-ть. 2004. № 1. С. 100.
- Леонова С.А., Погонец Е.В. Технология крупы из пророщенного зерна тритикале // Технол. и товаровед. инновац. пищ. продуктов. 2016. № 1 (36). С. 30–33.
- Bellil I., Bouguennec A., Khelifi D. Diversity of seven glutenin and secalin loci within triticale cultivars grown in France // Notul. Bot. Horti Agrobo. Cluj-Napoca. 2010. V. 38. № 2. P. 48–55.
- Лукин Н.Д., Уланова Р.В., Кравченко И.К., Колпакова В.В., Гольдштейн В.Г. Биоконверсия вторичных продуктов переработки зерна тритикале на крахмал с использованием гриба Pleurotus ostreatus 23 // Химия раст. сырья. 2018. № 4. С. 225–234.
- Витол И.С., Карпиленко Г.П., Кандроков Р.Х., Стариченков А.А., Коваль А.И., Жильцова Н.С. Белково-протеиназный комплекс зерна тритикале // Хранение и перераб. сельхозсырья. 2015. № 8. С. 36–39.
- Aprodu I., Banu I. Comparative analyses of physicochemical and technological properties of triticale, rye and wheat // Ann. Univers. Dunarea De Jos of Galati, Fascicle ViFood Technol. 2016. V. 40. № 2. P. 31–39.
- Jiang Q.-T., Wei Y.-M., Pu Z.-E., Peng Y.-Y., Zheng Y.-L., Andre L., Lu Z.-X. Characterization of omegasecalin genes from rye, triticale, and a wheat 1BL/1RS translocation line // J. Appl. Genet. 2010. T. 51. № 4. C. 403–411.
- Данаева М.А., Бободжанов В.А., Исмоилов М.И. Роль индивидуального отбора в селекции яровых гексаплоидных тритикале // Хранение и перераб. сельхозсырья. 2003. № 8. С.192–194.
- Погонец Е.В., Леонова С.А. Характеристика технологических свойств тритикале сорта Башкирская короткостебельная // Зерн. хоз-во России. 2011. № 3. С. 63–67.
- Бадамшина Е.В., Лещенко Н.И., Калужина О.Ю., Леонова С.А. Влияние сортовых особенностей на технологию переработки зерна тритикале селекции Республики Башкортостан // Вестн. КрасГАУ. 2022. № 7 (184). С. 86–94.
- Чумикина Л.В., Арабова Л.И., Колпакова В.В., Топунов А.Ф. Активность ферментов обмена глутамина в прорастающем зерне тритикале // Фiзiологiя рослин i генетика. 2013. Т. 45. № 5. С. 390–398.
- Дьячук Т.И., Акинина В.Н., Жилин С.В., Хомякова О.В., Барнашова Е.К., Калашникова Э.В., Окладникова В.П. Гаплоидия тритикале in vitro (обзор лит-ры) // Зерн. хоз-во России. 2022. № 1 (79). С. 39–45.
- Дьячук Т.И., Акинина В.Н., Жилин С.В., Хомякова О.В., Барнашова Е.К., Калашникова Э.В., Куликова В.П. Новый сорт озимого тритикале Зубр // Аграрн. научн. журн. 2022. № 6. С. 19–22.
- Дьячук Т.И., Рудных С.К., Барнашова Е.К., Грибова Е.Д. Разработка процесса выделения глиадина из зерновой культуры тритикале и способа идентификации образца методом капиллярного электрофореза // Вестн. Международ. ун-та природы, общества и человека “Дубна”. Сер. Естеств. и инж. науки. 2020. № 4 (49). С. 23–29.
- Минеев В.Г. Агрохимия. М.: Колос, 2004. 720 с.
- Кошкин Е.И., Гатаулина Г.Г., Дьяков А.Б. Частная физиология полевых культур. М.: Колос, 2005. 344 с.
- Каримов О.С., Шарипова М.Б., Икрами М.Б. Влияние рН на активность и стабильность фермента амилазы в пшеничной муке // Вестн. технол. ун-та Таджикистана. 2021. № 1 (44). С. 49–54.
- Казаков Е.Д., Кретович В.Л. Биохимия зерна и продуктов его переработки. М.: Агропромиздат, 1989. 368 с.
- Munoz-Insa A., Gastl M., Becker T. Influence of malting on the protein composition of Triticale (× Triticosecale Wittmack) “Trigold” // Cereal Chem. 2016. T. 93. № 1. C. 10–19.
- Мацкевич И.В., Невзоров В.Н., Кох Ж.А., Безъязыков Д.С. Совершенствование технологии подготовки зерна к переработке // Научно-практические аспекты развития АПК: Мат-лы нац. научн. конф. Красноярск, 12 ноября 2020 г. Т. 2. Красноярск: КрасГАУ, 2020. С. 25–27.
- Панкратов Г.Н., Мелешкина Е.П., Витол И.С., Кандроков Р.Х. Мука из тритикале – ценный продукт питания // Кондит. и хлебопек. производ-во. 2017. № 9–10. С. 54–59.
- Казаков Е.Д., Карпиленко Г.П. Биохимия зерна и хлебопродуктов. СПб.: ГИОРД, 2005. 512 с.
