Взаимосвязь сенсибилизации к аллергенам коровьего и козьего молока у детей с атопическим дерматитом
- Авторы: Варламов ЕЕ1, Окунева ТС1, Пампура АН1
-
Учреждения:
- ФГБУ «Московский научно-исследовательский институт педиатрии и детской хирургии» Минздрава России
- Выпуск: Том 10, № 2 (2013)
- Страницы: 61-65
- Раздел: Статьи
- URL: https://bakhtiniada.ru/raj/article/view/121048
- DOI: https://doi.org/10.36691/RJA641
- ID: 121048
Цитировать
Аннотация
Ключевые слова
Полный текст
Открыть статью на сайте журналаОб авторах
Е Е Варламов
ФГБУ «Московский научно-исследовательский институт педиатрии и детской хирургии» Минздрава Россииг. Москва
Т С Окунева
ФГБУ «Московский научно-исследовательский институт педиатрии и детской хирургии» Минздрава Россииг. Москва
А Н Пампура
ФГБУ «Московский научно-исследовательский институт педиатрии и детской хирургии» Минздрава России
Email: apampura@pedklin.ru
г. Москва
Список литературы
- Staiano A. Diagnosis and therapy of allergy to cow’s milk proteins in the breast-fed baby: new guidelines. Minerva Pediatr. 2007, v. 59, p. 447-448.
- Meyer R. New guidelines for managing cow’s milk allergy in infants. J. Fam. Health Care. 2008, v. 18, p. 27-30.
- Marina O., Fernandez A., Follett F.R. et al. Cow’s milk protein allergy: proposed guidelines for the management of children with cow’s milk protein allergy. Arch. Argent. Pediatr. 2009, v. 107, p. 459-467.
- World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow's Milk Allergy (DRACMA) Guidelines. Pediatr. Allergy Immunol. 2010, v. 21, p. 1-125.
- Scientific opinition on the suitability of goat milk protein as a source of protein in infant formulae and in follow-on formula. EFSA Journal. 2012, v 10, p. 2603.
- Orlando J.P., Breton-Bouveron A. Anaphylactoid reaction to goat’s milk. Allerg. Imminol. (Paris). 2000, v. 32, p. 231-232.
- Ah-Leung S., Bernard H., Bidat E. et al. Allergy to goat and sheep milk without allergy to cow’s milk. Allergy. 2006, v. 61, p. 1358-1365.
- Tavares B., Pereira C., Rodrigues F. et al. Goat’s milk allergy. Allergol. Immunopathol. (Madr.). 2007, v. 35, p. 113-116.
- Clark S., Sherbon J.W. α-s1 casein, milk composition and coagulation properties of goat milk. Small Ruminant Research. 2000, v. 38, p. 123-134.
- Реброва О.Ю. Статистический анализ медицинских данных. Применение пакета прикладных программ STATISTICA. М., «МедиаСфераб». 2002, с. 312.
- Celic-Bilgili S., Mehl A., Verstege A. et al. The predictive value of specific immunoglobulin E levels in serum for the outcome of oral food challenges. Clin. Exp. Allergy. 2005, v. 35, p. 268-273.
- Sampson H.A. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2001, v. 107, p. 891-896.
- Vita D., Passalacqua G., Di Pasquale G. et al. Ass_s milk in children with atopic dermatitis and cow’s milk allergy: crossover comparison with goat’s milk. Pediatr. Allergy Immunol. 2007, v. 18, p. 594-598.
- Bellioni-Businco B., Paganelli R., Lucenti P. et al. Allergenicity of goat’s milk in children with cow’s milk allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 1999, v. 103, p. 1191-1194.
- Spuergin P., Walter M., Schiltz E. et al. Allergenicity of alpha-caseins from cow, sheep, and goat. Allergy. 1997, v. 52, p. 293-298.
- Prosser C. et al. Digestion of milk proteins from cow or goat milk infant formula. Poster paper presented at the 11th Asian Congress of Paediatrics, Bangkok, Thailand, 2003, 2-7 November 2003.
- Bernard H., Creminon C., Yvon M., Wal J.M. Specificity of the human IgE response to the different purified caseins in allergy to cow’s milk proteins. Int. Arch. Allergy Immunol. 1998, v. 115, p. 235-244.
Дополнительные файлы
